torsdag 12 november 2009

Lagrings arkitetkturen hos vSphere

Lagrings arkitekturen hos VMwares vSphere fungerar på det sättet att det gömmer och administrerar komplexiteten hos olikheter i fysiska lagrings system.

För applikationer och gäst operativ system inom varje virtuell maskin så ser lagrings systemet ut av vara en virtuell SCSI kontrolant, som är kopplade till en eller flera virtuella SCSI diskar. Dessa virtuella SCSI kontrollanter är den enda typ av SCSI som en virtuell maskin kan se och ha tillgång till. Det inkluderar BusLogic parallet, LSI Logic Parallel, LSI Logic SAS och VMware Paravirtual.

De virtuella SCSI diskarna är provisioneraide från datastore element i datacentret. En datastore är som ett lagrings pålägg som erbjuder lagrings plats för virtuella maskiner genom flera fysiska hosts.

Datastore abstraktionen är en modell som tillämpar lagrings plats till virtuella maskinger medan de gömmer gästen från komplexiteten av den underliggande fysiska lagrings teknologin. Gäst virtuella maskinen är inte exponerad till Fibre Channel SAN, iSCSI SAN, direct attached storage, eller NAS.

Varje datastore är en fysisk VMFS volym på ett lagringsutrymme. NAS datastore är en NFS volym med VMFS karaktär. Datastore kan sprida sig över flera fysiska lagrings subsystem. En enkel VMFS volym kan innehålla mer en en LUN från en lokal SCSI disk arrangemang (array) på en fysisk host, en Fibre Channel, SAN disk, eller iSCSI SAN disk gård. Nya LUNs som läggs till blir tillgängliga till alla datastores. Lagringskapaciteten på en tidigare skapad datastore kan på det viset utötökas utan att stänga ner det fysiska hosten eller lagrings subsystemet. Om någon av de LUNs innom ett VMFS fallerar eller blir oåtkomligt så är bara de virtuella maskiner som berör de LUN:et som blir påverkade. Ett särfall är med de LUN som som har de första utökningen för de spridda volymen, alla andra virtuella maskiner med virtuel diskar fortsätter att fungera som vanligt

VMFS är ett kluster baserad filsystem som förhöjer de delade lagrings för att tillåta flera fysiska hostar att läsa, skriva till samma lagring samtidigt. VMFS erbjuder "on-disk locking" för att försäkra sig att samma virtuella maskin inte sätts igång samtidigt av flera servers samtidigt. Om en fysisk host fallerar så släpps "locking" för att den virtuella maskinen kan bli återupptagen av en annan fysisk host.

VMFS erbjder också tjänsten "failure consistency and recovery mechanism" som distributerad jornal, failure consistent virtual machine I/O path, och maskin status snapshots. Dessa mekanismer kan hjälpa till med snabb identifikation och återställning av virtuell maskin, fysisk host, och lagrings fel.

VMFS erbjuder även rå device kartläggning (RDM, Raw Device Mapping). RDM erbjuder mekanism för en virtuell maskin att ha en direkt åtkomst till ett LUN på det fysiska lagrings systemet (Fibre Channel eller iSCSI). RDM är användbart för två typer av funktioner:

- SAN snapshot eller andra lager applikationer som körs i den virtuella maskinen. RDM förbättrar skalbarheten hos backup avlastning system som använder funktioner förknippat med SAM

- Microsoft Clustering Services (MSCS) som sträcker sig över fysiska hosts och använder virtuell-till-virtuell klusters även som fysisk-till-virtuell kluster. Kluster data och quorum diskar måste konfigureras som RDM istället för filer som delas av VMFS. En RDM är en symbolisk länk från en VMFS volym till en raw LUN. Kartläggningen gör att LUNs vidtar sig som filer i en VMFS volym. Kartlägga filen, och inte den råa LUN är refererad i den virtuella maskin konfigurationen.
När en LUN är öppen för åtkomst så är kattlagda filen läst för att komma åt referens till den råa LUN. Efter det läses och skrivs det direkt på den på LUN istället för gå igenom den mappade filen.

end of line

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar