onsdag 11 november 2009

vSphere

Jag tänkte tala lite om arkitekturen hos VMwares vSphere.

Med vSphere kan du virtualisera hela din IT infrastruktur, servers, lagring, och nätverket

Detta ger dig möjligheten att hamstra alla resurser och sedan kan du administrera resurser som en delad totalitet och dynamiskt provisionera resurser till olika enheter och projekt.
Du kan sedan använda vSphere för att se, konfigurera, och administrera dessa nyckel element:

  • Datorer och minnes resurser
  • Lagrings resurser kallade datastores
  • Nätverks resurser kallade nätverk
  • virtuella maskinger


En så kallad host är den virtuella representationen av den kalkylerande och minnes resursen av en fysisk maskin som kör ESX/ESXi. När en eller flera fysiska maskiner är grupperade tillsammans för att fungera som en helhet, så hamstras kalkulenrings kraften minnet, resurser bildar ett kluster. Maskiner kan bli dynamiskt tilldelade eller borttagna från ett kluster. Kalkullering och minnes resurser från en host och kluster kan vara fint partitionerande i en hierarkisk resurspol.

Datastores är virtuellt representestationer av kombinationer av underliggande lagrings resurser i datacentrer. Dessa fysiska lagrings resurser kan kombineras i följande varianter:
  • Lokal SCSI, SAS, eller SATA disk

  • Fibre Channel SAN dik array

  • iSCSI SAN sikd array

  • Network Attached Storage (NAS) arrays



Virtuella maskiner är adderade till en speciell host, kluster eller resurs pol, och en dynamisk datastore när de skapas. När de är på-slagna, så använder de resurser dynamiskt allt eftersom arbetsbördan ökar, samt ges tillbaka så fort arbetsbördan minskar.
Provisionering av en virtuell maskin är mycket snabbare och lättare än med fysiska maskiner. Nya VMs kan skapas på sekunder. När en virtuell maskin är provisionerad, så kan ett Operativ System och dess applikationer redan vara i förväg installerade på den virtuella maskinen, vilket ledar till lättade arbetsbörda för en administratör och ökad effektivitet för en organisation.

Detta är bara lite om arkitekturen och dess fördelar. Fördelarna med virtualisering är många och jag hoppas här fortsätta att prata om och klarna upp för er allt ang virtualiseringens magiska värld

/Morgan A Ray

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar